VET DU HVEM SOM BODDE I DENNE BOLIGEN UNDER 2. VERDENSKRIG?
Interior, decorating, inspiration, life.
6919
post-template-default,single,single-post,postid-6919,single-format-standard,stockholm-core-2.0.8,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,paspartu_enabled,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

VET DU HVEM SOM BODDE I DENNE BOLIGEN UNDER 2. VERDENSKRIG?

p.s. Lite interessert i krigshistorie?! *smiler* Husk innlegget er vinklet litt fra en interiørbloggers synsvinkel;)

Han var i alle fall ikke snau da han pekte seg ut denne gigantboligen på 2622 m2 liggende på en høyde på Bygdøy med utsikt over innseilingen til Oslo by. Den herskapelige villaen ligner nesten en borg med sine høye tårn, store murer og buede dører; bygget i en nordisk romantisk stil, men allikevel litt “utypisk” pga. det tunge borgpreget med små vinduer og på mange måter “et lukket ytre”. Boligen blir kalt Villa Grande.

Har du gjettet hvem det er? Jada. Vidkun Quisling selvfølgelig.

Villa Grande sto tomt og uinnredet helt til våren 1941, da bygningen ble overført til innenriksdepartementets budsjett. Bakgrunnen var at Vidkun Quisling, etter forhandlinger i Berlin, snart ventet å få tiltre sin tiltenkte rolle som statssleder. Quislings fireroms leilighet i Erling Skjalgssons gate var nå uegnet av både representative og sikkerhetsmessige hensyn. Det tok nesten et år å sette bygningen med 82 værelser i stand til innflyttingen, og kostnadene beløpet seg til hele 5,6 millioner kroner. Omregnet til dagens kroneverdi tilsvarer dette godt over 100 millioner kroner!

Maria Quisling deltok aktivt i innredningen av huset og det var ikke bare hennes egen samling av russiske malerier som prydet de mange rommene. Sølvtøy, porselen, malerier og møbler ble utlånt fra bl.a. kongefamilien, frimurerlosjen i Oslo og Det Norske Selskap, samt fra mange enkeltpersoner. Utenfor vestfløyen ble det bygget en bunker som var forbundet med kjelleren i Villa Grande. Quisling omdøpte sin residens til Gimle etter Snorre-Edda hvor Gimle er den vakreste salen i Åsgård dit alle de rettferdige overlevende fra Ragnarok kommer.

Opprinnelig ble bygget tegnet som bolig for Norsk Hydros grunnlegger Sam Eyde. Den ble påbegynt i 1917 og er et typisk eksempel på jobbetidens monumentale arkitektur. I 1921 ble råbygget kjøpt av Aker kommune, men fem år etter ble det solgt til skipsreder Wilh. Villa Grande står som et monument over jobbetidens stormannsambisjoner, men bygget ble ikke innredet før Quisling overtok i 1941. Etter krigen har det vært alt fra ambassade til sykehus og skole.

Bak huset, nederst i den store hagen, ligger et lite lysthus …Vakkert, synes jeg.

I 1999 ble Villa Grande utlyst for salg. Staten fikk inn bud på 70 millioner kroner, men samtidig kom det protester fra flere hold og krav om at bygningen måtte brukes til et Holocaustsenter. Eiendommen var på til sammen 20 mål, regjeringen solgte det meste av tomtearealet til boliger. I dag er villaen riktig nok gjort om til et Holocaustsenter; bl. a. en 800 kvadratmeter stor utstilling, om Holocaust, deportasjonen av jødene og diskriminering av og folkemord på andre utsatte minoriteter under og etter 2. verdenskrig.

Det er på mange måter en skjebnens ironi at landssvikeren Quislings hjem nå huser et internasjonalt tyngdepunkt for studier av menneskehetens verste og best organiserte folkemord. Ifølge Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteters stilling i Norge (HL-senteret) var ingen andre naziinnsatte regimer i Europa like villig til å deportere sine jøder som norske myndigheter. Andre land nektet i det lengste med å utlevere sine statsborgere med jødisk bakgrunn, i Norge var det ingen bønn ...

< span style="font-size: 130%;">p.s. I morgen besøker jeg båten FRAM – jeg ble sååå fasinert av interiøret i denne gamle båten;)

Klem klem

No Comments

Post a Comment