MALER KJØKKENET // TIPS & FØR- OG UNDERVEISBILDER
Interior, decorating, inspiration, life.
47664
post-template-default,single,single-post,postid-47664,single-format-standard,stockholm-core-2.0.8,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,paspartu_enabled,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

MALER KJØKKENET // TIPS & FØR- OG UNDERVEISBILDER

ANETTESHUS-kitchen-makeover-05867

Først, tusen takk for alle koselige tilbakemeldinger, snille dere! Veldig hyggelig at flere er blitt inspirert til å fornye kjøkkenet! Jeg har fått en del spørsmål på INSTAGRAM om fremgangsmåte, navn på farge, type maling osv. Så nå har jeg endelig fått samlet litt info og tips (både til den som har god tid, og den som er litt utålmodig;) Ps. har jeg glemt noe, er det bare å spørre i vei!

… når jeg får en ide eller et innfall om å male litt, må det bare prøves ut. Helst med en gang. Dermed ble plutselig noen av kjøkkenfrontene “nye” til jul. Det gjenstår fremdeles noen malingsstrøk, men jeg deler allikevel noen “underveis-bilder” (ps. det er kun “helt naturlig hverdagsstyling” som gjelder her om dagen *ler*)

.

ANETTESHUS-kitchen-makeover-05644ANETTESHUS-kitchen-makeover-05844

 

Først

Start med å rengjøre frontene godt for å fjerne støv og gammelt fett. Og skru av knotter og håndtak.

 

Grunne eller pusse? 

Puss overflatene for å bli kvitt ujevnheter, og for å gi den nye malingen bedre feste. Bruk et fint pussepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut. Hvis du ikke gidder å pusse eller hvis skapdørene er lakkerte eller laget av MDF, er heftgrunning tipp topp! (ps. husk å ikke pusse for hardt på kantene hvis frontene er av MDF, da kan de bli ødelagt, trekke vann og svelle)

 

Farge

Her står man selvfølgelig helt fritt! Velg en farge du tror du vil trives med (over tid;). Er det kontraster rommet mangler (som her), er kanskje en litt mørkere farge midt i blinken! Jeg landet til slutt på Sommerdrømmer (ps. den får du kun hos FARGERIKE), som jeg nettopp også har malt veggen i stua og de gamle dørene mine med. Ettersom mørke farger stjeler litt lys bestemte jeg meg til slutt for bare å male benkeskapene (på kjøkkenøya og på hver side av konfyren) Resten får være som det er, enn så lenge. Men jeg ønsker meg en lys, lys grå nyanse på resten av kjøkkeninnredningen og veggene. Etter hvert. Ps. Husk å sjekke at fargen går godt med gulvets farge også.

 

Type maling

At malingen må være blank for å være vaskbar, er heldigvis en gammel sannhet. Har du god tid anbefales det oljemaling. Den trenger noe lenger tid på å tørke mellom “slagene”, men den er lett å jobbe med.

Jeg brukte Fargerikes Baronesse Silke (vanntynnet maling som gir en silkematt, vaskbar overflate  – glans 09) Jeg brukte 3 kvelder og 5-6 “mini-lurer” på å male kjøkkenøya og skuffene ved komfyren. Det holdt med to strøk. Ps. Husk å arbeide jevnt og fort (malingen tørker litt fortere enn oljemaling) Har du speildører, mal en “planke av gangen” og dra penselen i lengderetningen.

 

anetteshus-kitchen-renovation-05659anetteshus-kitchen-upgrade-05898

 

Mal i vei!

Er du litt utålmodig, som jeg, kan du gjerne la dørene henge på plass ved maling. Jeg har mange skuffer (som kan trekkes helt ut), så det gikk helt fint å komme til på fronten av skapstammen. Litt usikker på om det er like lett med skapdører, mulig du må montere dem ned da (Noen med erfaring?)

Har du god tid (og god plass;) kan du selvsagt skru ned dører og skuffer og male de på en vannrett flate.

 

Penselsstrøk

For min del var hele poenget med å male frontene, i tillegg til ny farge selvfølgelig, å få mattere fronter med pene penselsstrøk. Ekspertene anbefales å bruke rull til påføring og så stryke ut malingen med en fordriver. Pensel kan brukes til påføring der rullen ikke kommer til. Jeg brukte imidlertid bare pensel (igjen, for å spare tid), og synes resultatet ble superbra! Husk, det er lett å få sig i malingen ved innfresinger og profiler. Men påfør lite maling av gangen, så blir det bra (puss evt vekk fiberreisning mellom hvert strøk)

 

Slitesterk overflate

Mitt beste tips! For å få en slitesterk overflate som tåler en trøkk og kan vaskes, kan du lakke med 3-stjerners supermatt lakk til slutt. Den vil ikke synes, så du får et matt og fint resultat (vi har gjort dette på treveggen bak komfyren på hytta, og det fungerer supert)

 

Sokkellisten

Husk å male sokkellisten. Ps. jeg skal få en snekker til å fikse litt på soklene først, så de males senere. Titter innom med hva og hvordan når det er klart ;)

 

ANETTESHUS-kitchen-makeover-05882

.
Håper du fikk noen gode og nyttige tips!

.

1 uke igjen til jul! Nyt kvelden!
KLEM
ANETTE

 

 

3 Comments
 • Linn

  January 7, 2016 at 10:16 pm Reply

  Hei.
  Leser at du har malt kjøkkenskapene med baronesse silke. Dette er en vegg maling beregnet på gipsplater, murvegger og lignende. Denne er ikke anbefalt på skap og treverk. Fint å høre at du har fått et godt resultat. Men når du anbefaler til leserne så bør du heller nevner baronesse flyt siden den er laget til nevnt formål. Denne kommer i 18 og 45 glans. Eller lady supreme finish som man får helt ned i supermat 5 glans. Da trenger man heller ikke lakk oppå. Mvh en som jobber i Fargerike :)

 • Hilde

  January 14, 2016 at 10:10 am Reply

  Hei,
  Vi malte nettopp våre kjøkkenfronter som opprinnelig var i hvit MDF. Vi ble anbefalt fra Fargerike butikken vår å vaske med Gulvrens først. Så malte vi med helt matt 3-stjerners gulvmaling (dempet sort). Med gulvmaling er det ikke nødvendig å grunne først, heller ikke nødvendig å pusse alle flatene. Vi sparklet og pusset kun der det var nødvendig. Fantastisk maling å jobbe med. 3 strøk måtte vi ha.

 • Thea

  August 30, 2017 at 1:08 pm Reply

  Hvordan unngikk du at små støvkort festet seg i malingen? Har prøvd å male noen fronter nå med 3-stjerners gulvmaling og de fleste triks: liggende, stående, i rom uten gjennomstrømning av luft og rommet blir ikek brukt, spraye lufta med vann i forkant for at støve skal legge seg, etc

  Det blir små støvkorn som kommer frem som harde “nupper” i overflaten

Post a Comment