litt HAGENYTT
Interior, decorating, inspiration, life.
6198
post-template-default,single,single-post,postid-6198,single-format-standard,stockholm-core-2.0.8,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,paspartu_enabled,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

litt HAGENYTT

Hei, Anette.


Jeg lurer på om du kan komme med noen gode råd til meg. I fjor lagde jeg bed i hagen. Jeg gravde til jeg kom til grus, la jord, kantsten og satte noen blomster, to har kommet tilbake i år. MEN, det er ikke noe pent! Det kommer stadig opp masse ugress, OVER ALT. Jeg fyller på og fyller på med jord, for å drive litt førstehjelp…
Dere har jo lagt bark, jeg lurer, hva har dere gjort, og hva burde jeg gjøre? Jeg har lyst til å legge bark jeg også. Jeg har barkduk liggende, så kan begynne i dag. Men jeg trenger noen råd til rekkefølgen... Må jeg ta vekk all jorda, legge barkduk, jord og så bark? Eller skal jeg legge barkduken over jorda og så bark?Ina
Hei, Ina. Jeg er jo overhodet ingen superflink hageeier, men jeg er veldig flink til å spørre gartnere og erfarne hagentusiaster om råd ... og kan selvfølgelig dele noen enkle tips og vise hvordan jeg har valgt å bekjempe ugresset;) I følge ekspertene er luking til rett tid og forebyggende arbeid det smarteste omfattende sprøyting i småhager frarådes. Vi dekker derfor alltid hele bedet, så fort det er fylt med jord, med en vevd ugressduk. På toppen legges et tykt lag med prydbark. Fordi barken brytes ned, må du fylle på neste vår (du kan også bruke tykke lag med våte aviser i stedet for ugressduk, men disse vil etter hvert brytes ned)

p.s. Nyttige linker til NRKs Hageguiden i dagens innlegg.

Når man skal plante noe i bedet, er det bare å skyve bort litt bark, klippe et kryss i ugressduken og grave et hull til planten. Her får jeg hjelp av eldstemann til å plante mitt lille velduftende syrintre; Dvergsyrin (Syringa Meyeri ‘Palbin’) På varme sommerdager vanner jeg gjerne litt oppi hullet før planten settes nedi også. Når planten er i jorden, brettes ugressduken tilbake på plass og barken legges over igjen. Vann godt!

p.s. Når jeg planter stauder klippes et passe stort stykke av ugressduken bort, ca. det området hvor jeg ønsker at stauden skal spre seg.

 

Rosebusken min (helt til høyre i bedet) overlevde ikke vinteren, som dere ser:( Så denne må byttes ut. Tror jeg skal prøve en kanadisk rose denne gangen ... De skal visstnok være hardføre.
Denne rhododendroen (til venstre) så også helt halvdød ut i januarmåned. Men jammen har det kommet mange, nye lysegrønne skudd i løpet av våren:) Den har fått selskap også. Av vakre Rhododendron ‘Brigitte’.
Langs kanten av brosteinsbedet har jeg plantetKarpatklokke, ligner blåklokke når den blomstrer ... >

Og i det store bedet vokser storebroren; Fagerklokken

Langs stakittgjerdet har jeg plantet Nikkesyrin og Perlebusk. Planen er at disse buskene etterhvert skal vokse seg så store og frodige at de vil henge litt over stakittgjerdet:) Gleeeder meg!


I “skogsbedet” vårt
vokser foreløpig bare et lite magnoliatre, en liten hvit syrinbusk og et par Klematis ‘Summersnow’. Sistnevnte skal snart få en egen, liten “armeringsmatteklatrevegg” å slynge seg i;)

Planen er å plante tett og at markdekkere etter hvert skal få ta seg av ugresset, men man må jo begynne et sted ... Det tar laaang tid å fylle en hel hage med planter og blomster i mellomtiden vil man jo ikke ‘luke livet av seg’ *ler* (jeg er pollenallergiker;)

Jeg har lyst tilå presentere en fin, ny Anetteshusannonsør i dag også; Fiskars. Visste du at Fiskars lanserte verdens første plasthåndtak saks i 1967? Siden da har disse oransje saksene solgt mer enn 1 milliard stykker over hele verden, og deres ikoniske status har resultert i at den oransje Fiskars-fargen er synonymt med saksen over hele verden. Men Fiskars er mye mer enn oransje sakser. Konsernet er bl.a. en ledende global leverandør avhage- og utendørsprodukter.

Fiskars har også en kjempe-flott og inspirerende hageblogg – ta gjerne en titt:

 

Ha en riktig fin tirsdags kveld!

Klem klem
No Comments

Post a Comment