7 // sliping og behandling av terrassegulv
Interior, decorating, inspiration, life.
44741
post-template-default,single,single-post,postid-44741,single-format-standard,stockholm-core-2.0.8,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,paspartu_enabled,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

7 // sliping og behandling av terrassegulv

//innlegget er oppdatert

anetteshus-utestue-03143

 

Hei, fine dere! Jeg har fått så mange hyggelige tilbakemeldinger og spørsmål om den “nye uteplassen” vår, spesielt gulvene. Vår uteplass er ganske stor, litt “dansegulv-feeling” over den, så vi har valgt å ha en kombi av terrassebord, betong, brostein og granitt – noe som er med på å dele uteplassen inn i “naturlige soner”. Deler noen tips og råd om gulv i dag …

 

anetteshus-sommer-03149

 

Uteplassen blir ekstra koselig når man kan tasse rundt barbeint! Terrassebord som begynner å flise seg er ikke stas for bare føtter, spesielt ikke små føtter. Å slipe et helt nytt terrassegulv er ikke jo nødvendig, men vi hadde et lite “arbeidsuhell” og syntes dessuten at et èkstra glatt og fint gulv i utestua, det hadde gjort susen! Et sensommerprosjekt altså.

Ps. man kan selvfølgelig velge å gjøre akkurat det samme med et gammelt terrassegulv som trenger en makeover.

 

anetteshus-sommer-03196

 

SLIPETIPS:

 1. Sett av dagen. Det er en fordel å slipe hele terrassegulvet samtidig.
 2. Slipemaskin er et must. Å sette i gang med kloss og sandpapir – eller pussemaskin – er ingen god ide. Resultatet vil ikke bli jevnt og pent. Det ville sikkert uansett tatt en evighet!
 3. Lei skikkelig utstyr for å gjøre jobben – eller overlat den til en fagmann (vi valgte det siste;)
 4. Husk å gå over hele terrassen og skru skruene ned i treverket. Har du spikre, bank dem godt ned.

.

anetteshus-sommer-03154

 

BEHANDLING AV TREGULV:

Olje, beis eller maling? Hvordan du ønsker å behandle gulvet kommer ofte an på hvilket uttrykk du ønsker, hvor mye arbeid du gidder å gjøre, hvor lenge det holder og hvor ofte du må etterbehandle. Hvis du ønsker et naturlig uttrykk, minst mulig arbeid og et gulv som er lett å etterbehanlde, ja, da er grønnsåpe tingen! Vi sverger i ale fall til det. Perfekt til både nytt (grønt), gammelt og nyslipt gulv.

Grønnsåpe beskytter, man beholder den fine strukturen i treverket og gulvet får raskt en jevn og vakkert grå patina (jeg er ingen fan av grønne impregnerte terrassebord nemlig;)

TIPS! Rengjør eller fei gulvet (er gulvet nytt, kan det få tørke en sesong først) Følg med på værmeldingen og finn fram rulle og grønnsåpe (50/50 vann/grønnsåpe) dagen før det skal regne. Da forsvinner overflødig grønnsåpe helt av seg selv! Og gulvet blir ikke glatt å gå på. Er treverket veldig tørt kan man rulle over et par ganger. Du vil oppdaget når treet er mettet. Vi sveiper over hver vår og høst. Det beste? Det er gjort i en fei!

 

anetteshus-sommer-03160

 

STØP:

Opprinnelig støpte vi platting fordi vi ønsket å legge skifer. Men jeg elsket gulvet akkurat slik det var! Så vi endte opp med å gjøre ingenting. Jeg liker så godt at tregulvet får akkurat den samme grå nyansen etter behandling med grønnsåpe. Man kan skape ulike soner med ulike materialer, og ulik struktur, uten at gulvet oppleves som et “lappeteppe” ;)

 

 

 

Håper du fant et nyttig tips eller to.
Ønsker deg en fin-fin helg!
KLEM
ANETTE

.

ps. vi slipte stuegulvet vårt for en stund siden også, 
les mer om det her

 

9 Comments
 • Reidun Beate

  September 11, 2015 at 12:04 am Reply

  Åh dere er så flinke til å pusse opp altså. Dette ble jo råflott! :)

  • ANETTESHUS

   September 11, 2015 at 2:15 pm Reply

   Tusen takk, søte deg. Vi er jo ikke helt i havn ennå – leveggen skal flyttes og monteres – men det kommer seg;)

   Ha en fiiin helg, Reidun!
   KLEM
   ANETTE

 • anne

  September 11, 2015 at 12:31 am Reply

  Hei Anette, tusen hjertelig takk for godt tips til terassegulvet! Jeg er heller ingen stor fan av grønne impregnerte terrassebord, og dette med 50/50 vann og grønnsåpe trikset hadde jeg aldri hørt om før! Det skal testes ut når vi skal legge nytt til neste vår! :) Jeg bare lurte på en ting, når man behandler det slik, bør man da pusse det først? Eller kan man bare rulle rett på “det grønne”? Hvor raskt går det fra å være grønt til du begynner å se grå patina?

  Vennlig hilsen Anne

  • ANETTESHUS

   September 11, 2015 at 2:07 pm Reply

   Hei, Anne. Så koselig at det var nyttig!

   Vi la terassegulv for et par år siden (altså ikke det i utestua) Det var impregnert – og ja; grønt! ;) Vi lot det tørke en sesong, før vi behandlet vi med grønnsåpe.Så man behøver ikke pusse først, nei. La det bare få tørke litt.

   Det får fort en fin, grå nyanse. I løpet av en sommer eller to.

   Ha en fin helg!
   KLEM
   ANETET

 • Karianne

  September 11, 2015 at 9:18 am Reply

  Hei kjempe fin ute stue, men jeg lurer på en annen ting så dere hadde kjøpt sofa i fra Hovden og jeg lurer på om dere er fornøyd og hva slags stoff dere har valget ? Er så redd for å kjøpe feil sofa hilsen Karianne

  • ANETTESHUS

   September 11, 2015 at 2:03 pm Reply

   Hei, Karianne. Så koselig at du liker utestua vår :) Vi er veldig fornøyd med sofaen! Angrer ikke et sekund på det kjøpet, det er så koselig å kunne krype oppi den – hele gjengen;) Hmmm. Stoffet heter ‘Ten Beige’ (det er grått, og overhodet ikke beige, men har visst det navnet;) Beina er hvitoljet eik.

 • Rode

  September 13, 2015 at 10:34 pm Reply

  Hei Anette!
  Kan jeg spørre om det er dyrt å leie inn noen for å pusse slikt gulv og har du tips til noen man kan bruke?
  Hilsen Rode

 • Linda Spa

  July 10, 2017 at 9:53 am Reply

  Hei Annette!

  Kjempefin og inspirerende blogg du har :). Jeg har et spørsmål angående terrassen som dere slipte for et par år tilbake, har den holdt seg fin? Tenker på om den er like “flat” eller om bordene bøyer seg oppover/nedover (alt etter hvilken vei bordene er lagt) med årene. Vi har akkurat bygd ny terrasse, og snekkerne har snudd nesten alle bordene feil vei, slik at de har bøyd seg oppover i U-form. Det er veldig fortvilende, ser ikke bra ut og er ikke behagelig å gå på, og samler vann når det regner! Lurer på om sliping kan bøte på skaden. Ble kantene på bordene deres skarpe? De kommer jo med avrundet form, og når man sliper blir de selvsagt skarpere, om bordene reiser seg i tillegg, så blir det ikke bra. Terrassen din ser i alle fall fantastisk ut på bildene! Håper du har tid til å svare meg, det vil jeg sette stor pris på :).

Post a Comment