ET SVEITSERSKIP;)
Dette var litt av noen barskinger altså?! Fridtjof Nansen gikk på ski over Grønland og reiste med skipet Fram over Polhavet, Otto Sverdrup var flere år i Nordishavet og Roald Amundsen var med i et nervepirrende kappløp med Robert Scott mot Sydpolen. Kanskje ikke så rart vår egen dronning Maud var litt småforelsket i Nansen? *smiler*
Det var Fridtjof Nansen som tok initiativet til å bygge polarskipet Fram. Han ga oppdraget til Colin Archer fra Larvik, Fram ble bygget i Larvik og sjøsatt der 26. oktober 1892. Allerede på den første ekspedisjonen med Nansen viste skuta sin dyktighet i isen. Der hvor andre skuter var blitt knust til pinneved, ble Fram presset opp på isen. Skuta klarte brasene, og kom tilbake til Norge i 1896. Allerede to år senere var skipet på vei ut på ny ekspedisjon, da med Otto Sverdrup som leder. Fram ble rustet på nytt for Roald Amundsens reise til Sydpolen.
Skipet ble bygget på den tiden hvor Sveitserstilen var fremherskende i nordeuropeisk arkitektur (fra ca. 1840 til ca. 1920) Roald Amundsen bodde f.eks. i dette flotte sveitserhuset på Svartskog (bildet under) Jeg var derfor veldig spent på å se hvordan skipet var “innredet” ... (I dagens båter bruker man – etter min mening – tragisk mye plÆstikk og importert tropisk treverk fra regnskogene)
Roald Amundsens hjem på Svartskog, hjemmet står slik Amundsens forlot det da han dro på sin siste ekspedisjon.
Allerde før jeg går ned i skipet, blir jeg møtt av disse vakre, profilerte dørlistene … De samme en finner hjemme i vanlige Sveitserhus fra den tiden. Dette lover godt;)
Sjekk dette stilige, lille kjøkkenet! Eller bysse som det vel heter ombord i et skip?! *smiler* Smårutete fliset gulv, panelte vegger, en diger jernkomfyr og hvit, enkel innredning. Kokken, Adolf Henrik Lindstrøm, deltok på alt som var av berømte polarferder. Han var en gledesspreder, vitset og skapte liv. Og ikke minst tryllet han fram de lekreste matretter på den rødglødende ovnen. Rundt Adolf Henrik Lindstrøm var det varme – i dobbelt forstand. Derfor var han gull verdt for enhver polarekspedisjon.
I skipets lugarer finner jeg fine, små nattbord og forseggjorte senger trekt i rød fløyel. Legg merke til detaljer som den lille hyllen på veggen og speilene i “sengeveggen” ned mot gulvet. Alt er så gjennomført og flott!
Hver lugar har fått en liten dør med glassfelt. Veggene er kledd med sveitserpanel; både faspanel og perlefaspanel. Og legg merke til at alt er malt hvitt, både vegger, tak, lister og dører;) I enkelte lugarer er det køyesenger – men de er ganske korte og smale disse sengene …
En stor grammofon og et vakkert, sort piano fantes til og med om bord ... Og i skipets spiserom finner en bl.a. denne rikt utsmykkede og forseggjorte “benken” med dragehode.
Jeg ble altså så fasinert av dette skipets vakre interiør! Tenk; et sveitserskip!? *smiler* …. håper du kanskje syntes det var litt interessant også;)
Klem klem
* Fram er et skip benyttet av norske oppdagere i Arktis og Antarktis mellom 1893 og 1912. «Fram» ble bygget for å være det sterkeste skipet noensinne, og for å kunne motstå skruingen i isen. «Fram» ble bygget i Rekkevik i Larvik og ble sjøsatt der 26. oktober 1892. Det var Fridtjof Nansen som tok initiativet til å bygge «Fram», og han ga oppdraget til Colin Archer fra Larvik. «Fram» ble brukt under flere ferder. Nansen ville ha skipet bygget for sin planlagte ferd til Nordpolen, der han planla å la skipet fryse inn i drivisen. Otto Sverdrup ledet senere en forskerekspedisjon til de arktiske øyene nord for Canada. Og Roald Amundsen fikk låne «Fram» av Fridtjof Nansen og brukte skipet på sin reise til Antarktis. «Fram» er det skipet som har seilt lengst mot nord og lengst mot syd, og det er fortsatt bevart på Frammuseet på Bygdøy i Oslo.
No Comments